Czosnek niedźwiedzi
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 25, kwiecień 2013 10:38
Surowcem leczniczym są przede wszystkim młode zielone liście.
Ponieważ tylko świeże liście zawierają substancje czynne nie powinno się stosować suszu (choć oczywiście można) z uwagi na obniżoną wartość surowca. Najlepiej więc robić nalewki, pesto czy winko ze świeżo zerwanego ziela.
Czosnek niedźwiedzi zawiera znaczne ilości siarki, żelaza, odenozynę, allicynę, a także flawonoidy, saponiny, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C. Posiada silne właściwości oksydacyjne.
Zalecany jest przy nadciśnieniu tętniczym oraz w profilaktyce miażdżycy. Wspomaga leczenie stanów zapalnych układu moczowego, pokarmowego oraz przy nieżytach dróg oddechowych, pobudzając wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie. Pobudza łaknienie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ma również zastosowanie przy zaburzeniach przemiany materii oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych zbędnych substancji , pobudza jelita do skuteczniejszego wydalania.
Ponieważ czosnek niedźwiedzi nie posiada tak silnego aromatu jak czosnek zwyczajny, jest jego dobrym zamiennikiem.
Drobno pokrojony z powodzeniem może zastąpić szczypiorek czy natkę pietruszki. Znakomicie nadaje się do zrobienia masła czosnkowego lub jako dodatek do past czy serka.
Jednakże z uwagi na duże podobieństwo liści czosnku niedźwiedziego do konwalii czy ziemowita /rośliny trujące/, należy zachować ostrożność przy zbiorach.
Uwaga! Czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną.