Surowcem leczniczym są owoce. Zawierają naturalne witaminy: A, B, C, E, K i P, sole mineralne, flawonoidy i pektyny.
Witamina C wzmacnia siły obronne organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia. W chorobach gorączkowych występuje znaczne zwiększenie zapotrzebowania na witaminę C. Flawonoidy działają przeciwzapalnie i antyseptycznie. Pektyny regulują procesy trawienne. Ma szerokie zastosowanie w chorobach wątroby, zakaźnych, reumatycznych w stanach napięcia nerwowego, stresach.
Herbatka z dzikiej róży zalecana jest przede wszystkim przy przeziębieniach. Polecana jest kobietom w ciąży, karmiącym matkom oraz kobietom w okresie połogu. Syrop może być podawany łyżkami stołowymi. Częste spożywanie galaretki z dzikiej róży może zapobiegać przeziębieniom poprzez wzmocniony układ odpornościowy. Z dzikiej róży możemy również przyrządzić doskonałe konfitury.
Dzika róża ma również bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.