Aronia

 Twarda, cierpka i wyjątkowo niesmaczna! Ale to istny skarb dla zdrowia!kwiat aronii

 Dlatego spożywa się ją najczęściej w postaci soku lub różnych przetworów z dodatkiem np. gruszek czy jabłek. Jednakże najlepszy efekt zdrowotny osiągniemy pijąc 100% sok.

owoce aroniiOwoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł witamin, mikroelementów,  błonnika, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera antocyjany, są to naturalne barwniki obecne także w innych czerwono – fioletowych owocach takich jak: ciemne winogrona, czarna porzeczka czy bakłażan. Główną zaletą antocyjanów aroniowych jest ich ochronne działanie na układ krążenia dlatego  ma doskonały wpływ na prawidłową pracę serca i z tego względu zalecana jest w profilaktyce chorób serca, zwłaszcza dla osób obciążonych zapadalnością na choroby układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ trawienny, przeciwdziała zmianom w mózgu, które mogą prowadzić do demencji.  Reguluje gospodarkę tłuszczową, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

 Odporna, łatwa  w uprawie, nie ma większych wymagań glebowych, warto mieć ją we własnym ogrodzie.

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.