Aloes zwyczajny - cud natury!
- Szczegóły
- Opublikowano: sobota, 25, styczeń 2014 10:38
Należy do roślin z rodziny liliowatych, nazywany „lilią pustynną”, lubi słońce i ciepło, ma niewielkie wymagania, warto mieć go na parapecie okna w każdym domu.
Pożądane składniki lecznicze aloesu wytworzone zostają w liściach po upływie 3 do 5 lat życia rośliny. Miąższowi aloesu od setek lat przypisuje się działania lecznicze. Aloes zawiera 18 z 22 aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi, a wśród nich 7 do 8 aminokwasów egzogennych tzn. takich, których organizm nie potrafi wytworzyć sam. Ponadto zawiera witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, E), makro i mikroelementy, w sumie ponad 200 substancji bioaktywnych.
Stosowany przez wieki uznany został rośliną „pierwszej pomocy”. Ma szerokie zastosowanie w profilaktyce, leczeniu wewnętrznym i zewnętrznym oraz w kosmetyce. Wzmacnia odporność organizmu i z tego też względu ma szerokie zastosowanie w kuchni jako bardzo zdrowy i pożądany składnik wielu sałatek oraz napojów.
Stanowi on domowy środek na otarcia, trudno gojące się rany, ukłucia owadów czy oparzenia słoneczne. Działa łagodząco przy dolegliwościach żołądkowo –jelitowych, pomagając chorym jelitom w przywróceniu ich normalnej funkcji. Ponadto wspomaga leczenie takich chorób jak: ropne zapalenie odbytu, trądzik, alergie, przebarwienia skóry, anginy, miażdżyca, zapalenie stawów, astma, choroby oczu, zapalenie mieszków włosowych, wzdęcia, pęcherze na nogach, drożdżaki, biegunki, odmrożenia, wypryski, zajady, czyraki, grzybice, opryszczka, zapalenie wątroby, zanokcica, pokrzywka, świerzbiączka, obrzęki, rozstępy, zaparcia, krwawienia dziąseł, cellulit.
Jednakże należy pamiętać, że choć aloes jest istnym cudem natury, to jednak z uwagi na to, iż każdy organizm będzie reagował inaczej, należy traktować go jako wspomagający leczenie, a w sytuacjach poważnych bezwzględnie należy zasięgnąć opinii lekarza.