Stewia - zdrowy "cukier"
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 25, lipiec 2013 10:38
To druga roślina, o której warto wspomnieć, a której sadzonki wysadzamy do ogrodu po okresie występowania przymrozków /po15 maja/.
Stewia jest jedną z najsłodszych roślin na Ziemi. Jest od 20 do 30 /10% subst.czynnej, zależne od warunków uprawy, klimatu, nasłonecznienia /razy słodsza niż cukier.
Może być spożywana przez diabetyków i stanowi znakomity zamiennik niezdrowego, rafinowanego cukru oraz szkodliwych dla zdrowia chemicznych słodzików. W nieznacznym stopniu obniża ciśnienie krwi. Stosowana również w kosmetyce /maseczki kosmet./ z uwagi na swoje właściwości bakteriobójcze.
- substancja czynna - stewiozyd – 250-300 razy słodszy od sacharozy
- stabilny do temp. 200 st.C, co umożliwia stosowanie stewii do wypieków i gotowania
- nie ulega fermentacji , stabilny w środowisku kwaśnym /przetwory, marynaty/
- hamuje wzrost płytki nazębnej, działa przeciwpróchniczo
- brak wartości kalorycznej, nadaje się do stosowania dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, znacząco zwiększa tolerancje glukozy i hamuje jej przyswajanie.
Stewia jest rośliną o niewielkich wymaganiach glebowych, nie lubi jednak zalewania korzeni, dlatego też należy w uprawie doniczkowej zadbać o drenaż.
Zbiór stewii przypada na drugą połowę września do pierwszej dekady października. Jeśli pogoda na to pozwala nie należy się zbytnio spieszyć ze zbiorem, ponieważ czym później tym liście stewii są słodsze.