Babcine porady

Domowe leki ziołowe na przeziębienie, kaszel, ból gardła, niestrawność czy biegunkę zwykle były sporządzane według rodzinnych przepisów, które  przechodziły z matki na córkę. Współczesna rodzina przywiązuje niewielką wagę do tej tradycji i jeśli szuka pomocy idzie do lekarza. Dlatego starsze pokolenia nie są już w stanie przekazać swojej wiedzy i  doświadczenia młodszym pokoleniom. Jeśli jednak ktoś jest zainteresowany lekami domowymi, nie powinien wahać się ze zwróceniem o radę do starszych członków rodziny. Możemy uzyskać niekiedy bardzo cenne informacje, w których zawarte jest  wiele mądrości ludowych. Warto czasami z nich skorzystać, szczególnie wtedy, gdy wiele roślin leczniczych rośnie w naszych własnych ogródkach w lesie lub na pobliskiej łące. Pamiętajmy tylko, by nigdy nie zbierać żadnych ziół w pobliżu dróg!

foto oraz opracowanie tekstów Elżbieta Bobińska

Sok z brzozy– wiosenny detoks!

 

Każdego roku z nadejściem wiosny możemy samodzielnie pozyskać ten jakże wyjątkowy i cenny eliksir. Nie możemy się spóźnić, ponieważ taki sok leci tylko 2 do 3 tygodni przed pojawieniem się pąków na drzewach. Najlepszy moment na początek pobierania soku to czas po nowiu księżyca w marcu.

wiosenny pobór soku brzozowegoSok z brzozy zawiera witaminę C, flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających, taniny, kwas chlorogenowy. Bogaty jest w wapń, magnez, siarkę, sód, i potas. Świeży sok zawiera ponadto oligoelementy natychmiastowo przyswajalne takie jak: miedź, żelazo, mangan i cynk. Posiada także śluzy roślinne, 17 aminokwasów – w tym kwas glutaminowy, który działa ożywczo i pobudzająco oraz cukry w postaci fruktozy. Zawiera również dwa glikozydy: betulozyd i monotropitozyd, które poprzez hydrolizę enzymatyczną uwalniają salicylan metylu, skutecznie uśmierzający ból, działający przeciwzapalnie i moczopędnie.

Sok z brzozy można podawać osobom w każdym wieku. Zaskakujące właściwości świeżego soku pomagają lub wspomagają leczenie różnych dolegliwości i chorób takich jak: choroby skóry, reumatyczne (usuwa z organizmu kwas moczowy), przeziębienia, dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby, nerek, opóźnia procesy starzenia, pobudza wzrost komórek skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi oraz zatrzymywaniu wody w organizmie.

To tylko niektóre zalety picia tego wyjątkowego soku, jest ich znacznie więcej. Ogólnie uważa się, że działa na organizm wielokierunkowo, pobudzająco, wzmacniająco i oczyszczająco. Doskonały dla osłabionego organizmu po zimie, dla rekonwalescentów i seniorów. Wspaniałe właściwości posiadają również napary z liści oraz młodych pączków brzozy.

Warto każdego roku na przedwiośniu skorzystać z takiego daru natury, robiąc to w odpowiedni sposób, drzewo nie poniesie żadnej szkody.

Dynia zwyczajna

 

kwiat dyniNasion dyni (pestek) używa się w leczeniu podrażnień pęcherza moczowego a także we wczesnym stadium przerostu gruczołu krokowego występującego w łagodnej postaci. Mają również działanie przeciwrobacze ( usuwają tasiemca, glisty, owsiki), należy tylko zastosować właściwą dawkę. Można stosować u dzieci nie obawiając się przedawkowania czy skutków ubocznych.

dyniaPodstawowymi substancjami czynnymi zawartymi w nasionach są fitosterole, kukurbitacyny, glikozyd, peponozyd, alkaloid, witamina E, selen, olejki eteryczne i olej. Miąższ dyni zawiera prowitaminę A, witaminę B1, B2, C, PP, sole mineralne – sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor.

Z uwagi na bardzo małą kaloryczność jest doskonałym i smacznym produktem dietetycznym, składnikiem wielu diet odchudzających. Ponadto ma działanie odkwaszające na organizm. Duża zawartość beta karotenu ma dobry wpływ w profilaktyce nowotworowej, chorób serca, udarów mózgu.

Roślina jednoroczna, ciepłolubna, łatwa w uprawie, wymaga stanowiska słonecznego i żyznej gleby.

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 172 gości oraz 0 użytkowników.