Babcine porady

Domowe leki ziołowe na przeziębienie, kaszel, ból gardła, niestrawność czy biegunkę zwykle były sporządzane według rodzinnych przepisów, które  przechodziły z matki na córkę. Współczesna rodzina przywiązuje niewielką wagę do tej tradycji i jeśli szuka pomocy idzie do lekarza. Dlatego starsze pokolenia nie są już w stanie przekazać swojej wiedzy i  doświadczenia młodszym pokoleniom. Jeśli jednak ktoś jest zainteresowany lekami domowymi, nie powinien wahać się ze zwróceniem o radę do starszych członków rodziny. Możemy uzyskać niekiedy bardzo cenne informacje, w których zawarte jest  wiele mądrości ludowych. Warto czasami z nich skorzystać, szczególnie wtedy, gdy wiele roślin leczniczych rośnie w naszych własnych ogródkach w lesie lub na pobliskiej łące. Pamiętajmy tylko, by nigdy nie zbierać żadnych ziół w pobliżu dróg!

foto oraz opracowanie tekstów Elżbieta Bobińska

Malina właściwa

gałązka maliny

Surowiec leczniczy to owoce i liście. Owoce są przede wszystkim bogate w witaminę C, sole potasu, kwasy owocowe oraz garbniki, zawarte głównie w liściach.

Witamina C wzmacnia siły obronne organizmu przyspieszając powrót do zdrowia w stanach gorączkowych. Garbniki mają działanie aseptyczne i w połączeniu z solami potasu skuteczne są w zapaleniu dróg moczowych.  Działają także kurcząco na naczynia krwionośne i do pewnego stopnia na jelita.

owoce malinyHerbatka z liści maliny zalecana jest w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, a w postaci płukanki – w zapaleniu jamy ustnej i gardła. Mieszanki ziołowe z liśćmi maliny wskazane są dla kobiet w ciąży, pobudzają ruch robaczkowy jelit i rozluźniają mięśnie miednicy.

Z malin zrobimy  pyszne soki, syropy i galaretki. Wspaniale smakują świeże owoce.

Aronia

 Twarda, cierpka i wyjątkowo niesmaczna! Ale to istny skarb dla zdrowia!kwiat aronii

 Dlatego spożywa się ją najczęściej w postaci soku lub różnych przetworów z dodatkiem np. gruszek czy jabłek. Jednakże najlepszy efekt zdrowotny osiągniemy pijąc 100% sok.

owoce aroniiOwoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł witamin, mikroelementów,  błonnika, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera antocyjany, są to naturalne barwniki obecne także w innych czerwono – fioletowych owocach takich jak: ciemne winogrona, czarna porzeczka czy bakłażan. Główną zaletą antocyjanów aroniowych jest ich ochronne działanie na układ krążenia dlatego  ma doskonały wpływ na prawidłową pracę serca i z tego względu zalecana jest w profilaktyce chorób serca, zwłaszcza dla osób obciążonych zapadalnością na choroby układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ trawienny, przeciwdziała zmianom w mózgu, które mogą prowadzić do demencji.  Reguluje gospodarkę tłuszczową, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

 Odporna, łatwa  w uprawie, nie ma większych wymagań glebowych, warto mieć ją we własnym ogrodzie.

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 171 gości oraz 0 użytkowników.