Babcine porady

Domowe leki ziołowe na przeziębienie, kaszel, ból gardła, niestrawność czy biegunkę zwykle były sporządzane według rodzinnych przepisów, które  przechodziły z matki na córkę. Współczesna rodzina przywiązuje niewielką wagę do tej tradycji i jeśli szuka pomocy idzie do lekarza. Dlatego starsze pokolenia nie są już w stanie przekazać swojej wiedzy i  doświadczenia młodszym pokoleniom. Jeśli jednak ktoś jest zainteresowany lekami domowymi, nie powinien wahać się ze zwróceniem o radę do starszych członków rodziny. Możemy uzyskać niekiedy bardzo cenne informacje, w których zawarte jest  wiele mądrości ludowych. Warto czasami z nich skorzystać, szczególnie wtedy, gdy wiele roślin leczniczych rośnie w naszych własnych ogródkach w lesie lub na pobliskiej łące. Pamiętajmy tylko, by nigdy nie zbierać żadnych ziół w pobliżu dróg!

foto oraz opracowanie tekstów Elżbieta Bobińska

Stewia - zdrowy "cukier"

 

stewiaTo druga roślina, o której warto wspomnieć, a której sadzonki  wysadzamy do ogrodu po okresie występowania przymrozków /po15 maja/.

Stewia jest jedną z najsłodszych roślin na Ziemi. Jest od 20 do 30 /10% subst.czynnej, zależne od warunków uprawy, klimatu, nasłonecznienia /razy słodsza niż cukier.

Może być spożywana przez diabetyków i stanowi znakomity zamiennik niezdrowego, rafinowanego cukru oraz szkodliwych dla zdrowia chemicznych słodzików. W nieznacznym stopniu obniża ciśnienie krwi. Stosowana również w kosmetyce /maseczki kosmet./ z uwagi na swoje właściwości bakteriobójcze.

- substancja czynna  - stewiozyd – 250-300 razy słodszy od sacharozy

- stabilny do temp. 200 st.C, co umożliwia stosowanie stewii do wypieków i gotowania

- nie ulega fermentacji , stabilny w środowisku kwaśnym /przetwory, marynaty/

- hamuje wzrost płytki nazębnej, działa przeciwpróchniczo

- brak wartości kalorycznej, nadaje się do stosowania dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, znacząco zwiększa tolerancje glukozy i hamuje jej przyswajanie.

susz stewiiStewia jest rośliną o niewielkich wymaganiach glebowych,  nie lubi jednak zalewania korzeni, dlatego też  należy w uprawie doniczkowej zadbać o drenaż.

Zbiór stewii przypada na drugą połowę września do pierwszej dekady października. Jeśli pogoda na to pozwala nie należy się zbytnio spieszyć ze zbiorem, ponieważ czym później tym liście stewii są słodsze.

Orzech włoski

 

zielony orzech włoskiSurowcem leczniczym są przede wszystkim liście a także olej z nasion. Liście zawierają garbniki, flawonoidy i karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne. Nasiona zawierają dużo oleju, łatwo strawnego białka oraz witamin A, B1, C i E a także związki żelaza, kobaltu, magnezu, sodu, potasu, wapnia, fosforu.

Mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne i przeciwbiegunkowe. Pobudzają apetyt i wydzielanie soków trawiennych. Herbatka z liści orzecha stosowana jest przy podrażnieniu błon śluzowych. Ostudzonym odwarem  należy płukać gardło kilka razy dziennie. Znana jest nalewka z zielonych orzechów zalanych 40% alkoholem, która stosowana jest przy zaburzeniach żołądkowych. orzech włoskiRegularne spożywanie niewielkich ilości orzechów (do 7 szt.) dziennie, obniża ryzyko chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu drugiego, niektórych rodzajów raka oraz dobrze wpływa na pamięć.

Zewnętrznie zastosowanie odwaru bywa pomocne przy trądziku, wypryskach, żylakach odbytu, stłuczeniach oraz przy przemywaniu ran. Olej z orzecha włoskiego należy do najcenniejszych, zawiera spore ilości kwasu linolenowego, który należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bywa również skuteczny w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łagodzi ból i przywraca ich ruchomość.

Używany również w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym.

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 164 gości oraz 0 użytkowników.