Sok z brzozy– wiosenny detoks!

 

Każdego roku z nadejściem wiosny możemy samodzielnie pozyskać ten jakże wyjątkowy i cenny eliksir. Nie możemy się spóźnić, ponieważ taki sok leci tylko 2 do 3 tygodni przed pojawieniem się pąków na drzewach. Najlepszy moment na początek pobierania soku to czas po nowiu księżyca w marcu.

wiosenny pobór soku brzozowegoSok z brzozy zawiera witaminę C, flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających, taniny, kwas chlorogenowy. Bogaty jest w wapń, magnez, siarkę, sód, i potas. Świeży sok zawiera ponadto oligoelementy natychmiastowo przyswajalne takie jak: miedź, żelazo, mangan i cynk. Posiada także śluzy roślinne, 17 aminokwasów – w tym kwas glutaminowy, który działa ożywczo i pobudzająco oraz cukry w postaci fruktozy. Zawiera również dwa glikozydy: betulozyd i monotropitozyd, które poprzez hydrolizę enzymatyczną uwalniają salicylan metylu, skutecznie uśmierzający ból, działający przeciwzapalnie i moczopędnie.

Sok z brzozy można podawać osobom w każdym wieku. Zaskakujące właściwości świeżego soku pomagają lub wspomagają leczenie różnych dolegliwości i chorób takich jak: choroby skóry, reumatyczne (usuwa z organizmu kwas moczowy), przeziębienia, dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby, nerek, opóźnia procesy starzenia, pobudza wzrost komórek skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi oraz zatrzymywaniu wody w organizmie.

To tylko niektóre zalety picia tego wyjątkowego soku, jest ich znacznie więcej. Ogólnie uważa się, że działa na organizm wielokierunkowo, pobudzająco, wzmacniająco i oczyszczająco. Doskonały dla osłabionego organizmu po zimie, dla rekonwalescentów i seniorów. Wspaniałe właściwości posiadają również napary z liści oraz młodych pączków brzozy.

Warto każdego roku na przedwiośniu skorzystać z takiego daru natury, robiąc to w odpowiedni sposób, drzewo nie poniesie żadnej szkody.

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 90 gości oraz 0 użytkowników.