Artykuły

Porady

Pyłek kwiatowy

 

Czy wiesz jak nieprawdopodobnie cenny jest pyłek kwiatowy? Przy jego bardzo szerokim działaniu na cały organizm człowieka określany jest mianem „cudownego środka”. Nie da się go przedawkować, polecany dzieciom i dorosłym (rekonwalescentom oraz osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną).

Pyłek kwiatowyPyłek kwiatowy (pszczeli) to bardzo bogate źródło białka, witamin i minerałów.  Jest źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, zawiera kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.  W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku.  W mniejszych ilościach występuje selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan. Wysoka zawartość substancji białkowych i węglowodanowych pomocna jest przy uzupełnianiu niedoborów białkowych. Węglowodany to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.

Pyłek kwiatowy stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe przeważnie źle zbilansowanej diety. Pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość przeciwciał. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych. Ma działanie detoksykacyjne, odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny, nadmiernej ilości kofeiny czy alkoholu. Ma działanie przeciw miażdżycowe, stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Wspomaga leczenie nadciśnienia. Poprawia psychiczne samopoczucie człowieka, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie. Odznacza się  działaniem przeciwbakteryjnym i antygrzybicznym. Wpływa na wielkość i skład flory bakteryjnej. Ma duże znaczenie dla schorzeń  przewodu pokarmowego. Pomocny w stanach zapalnych wątroby (ostrym i przewlekłym). Zapewnia barierę ochronną przed szkodliwym wpływem zanieczyszczonego środowiska. Przyjmowanie profilaktyczne pyłku zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy. Dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.

PszczołaPonieważ choć rzadko, to jednak zdarzają się uczulenia na miód i produkty pszczele, należy zacząć stosować pyłek od bardzo niewielkiej ilości obserwując organizm. Jeśli nie wystąpi żadna negatywna reakcja w ciągu 12 godzin, można bezpiecznie korzystać z dobrodziejstw apiterapii. Korzyści jakie osiągniesz będą nie do przecenienia.

Z uwagi na ogromną ilość materiału tego „cudownego środka” i bardzo szerokie spektrum działania polecam zajrzeć do literatury. Zwyczajem babcinych porad tylko sygnalizujemy kolejny naturalny CUD NATURY. 

Jarmuż

To botaniczna odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, niestety, choć znaną, to bardzo mało cenioną. A szkoda, bo jarmuż jest rośliną bardzo cenną. Dlatego też cieszy to, że z uwagi na swoje walory odżywcze coraz częściej gości na naszych stołach.

JarmużZawiera dużo białka i witaminę C, a także karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę), witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i H, sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, potas, mangan i magnez). Ponadto zawiera chlorofil, kwas foliowy, sulforafan, polifenole i przeciwutleniacze.

Pomocna w zwalczaniu bakterii Helicobacter Pylori, która to bakteria powoduje wrzody żołądka i jest odporna na większość antybiotyków. Stymuluje produkcję czerwonych krwinek, uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, wzmacnia wątrobę i nerki, wzrok i układ odpornościowy, wspomaga leczenie alergii i astmy. Dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

Jest niskokaloryczny, wspomaga odchudzanie, reguluje przemianę materii,  polecany w diecie osób starszych i dzieci.

Liście jarmużu można jeść na surowo, wtedy odniesiemy najwięcej korzyści, ale możemy też jarmuż gotować, zapiekać, smażyć, mrozić i konserwować. Najlepiej smakuje po przymrozkach, które powodują, że warzywo traci swoją charakterystyczną goryczkę. Przymrozki sprawiają również to, że w liściach jarmużu wykształcają się cukry nadając roślinie słodszy smak.

Uprawiajmy jarmuż w naszych ogrodach i jesienią cieszmy się jak najdłużej tą, tak drogocenną rośliną. 

Chmura tagów

Gościmy

Odwiedza nas 88 gości oraz 0 użytkowników.